Recent verschenen persberichten

Corinne GOUGET: ‘Nieuwe generatie zal jonger sterven’

Geplaatst op donderdag 19 Mei 2011

Oorzaak ligt in de vele additieven in ons voedsel
Corinne Gouget stelt vandaag tijdens een persconferentie in restaurant John Halvemaan in Buitenveldert dat onze kinderen jonger zullen sterven dan wij. De samensteller van het Franse boekje ‘Additifs Alimentaires’ is in Amsterdam vanwege het 100.000ste verkochte exemplaar van de Nederlandse equivalent ‘Wat zit er in uw eten?’ Zij wijt het groeiend aantal ziektegevallen als suikerziekte en kanker aan het gebruik van de zoetstof aspartaam (E951) en de smaakversterker monosodium glutamaat (E621). Een mand vol producten met deze stoffen die jongeren vaak kopen wordt ter illustratie getoond. Oud Chef en culinair consultant Ruud Wunneberg roept Hotelscholen, ROC’s en de gastronomie in Nederland op het voortouw te nemen om gezonde voeding te promoten en zich te vergewissen van hun opvoedende taak hierin.

Gouget bestudeert ruim vijftien jaar de risico’s van voedseladditieven. Ze heeft tientallen internationale onderzoeken naast elkaar gelegd en bestrijdt op basis daarvan voorbarige gezondheidsclaims. Volgens haar bevindingen zijn veel E-nummers zeer slecht voor onze gezondheid. "Sommige producten bevatten zowel aspartaam en monosodium glutamaat, hetgeen door de combinatie soms zeven keer zo giftig en verslavend is. De gevolgen zijn dramatisch voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, variërend van obesitas, astma tot depressies en paranoïde. Aangeboren afwijkingen bij babies, ziektes en gedragsproblemen  bij kinderen zijn vaak het gevolg van de consumptie van lightproducten tijdens de zwangerschap". Gouget roept op tot alertheid bij het consumeren en laten consumeren van deze producten.

Een opvallende oproep komt uit culinaire hoek. Ruud Wunneberg, oud Chefkok van De Boerderij in Amsterdam en voormalig mentor van Jonny Boer, haalt het gebrek aan kennis over voedingsleer op de hotelscholen en de ROC's aan. Hij doet een oproep aan de Nederlandse Chefs van onder andere Alliance Gastronomique en Jeunes Restaurateurs: "De Topgastronomie zou zich meer bezig moeten houden met gezonde en energetisch voedingsleer om zich te profileren en het juiste voorbeeld te geven".

De eerste druk van ‘Wat zit er in uw eten?’ verscheen eind 2007. De schokkende informatie over de E-nummers in onze voeding heeft ook in Nederland veel te weeg gebracht bij consument, deskundigen en fabrikanten. In het gidsje staan E-nummers opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is veilig, oranje is oppassen en rood betekent absoluut vermijden. De informatie op etiketten en verpakkingen hebben pas waarde zodra men kan opzoeken wat de toevoegingen betekenen. ‘Wat zit er in uw eten?’ is opgemaakt in pocketformaat, zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen.

‘Wat zit er in uw eten?’ is te koop bij de boekhandel en te bestellen op www.bouillonmagazine.nl voor € 9,90. Vorig jaar verscheen een i-Phone applicatie van het gidsje (Appstore € 2,39). Will Jansen, die het boekje voor de Nederlandse markt bewerkte, is auteur van diverse boeken, de Culinaire Almanak en hoofdredacteur/uitgever van het tijdschrift Bouillon Magazine.


Documenten downloaden

Afbeeldingen downloaden