Recent verschenen persberichten

DILMAH presenteert: thee als alcoholvrij alternatief

Geplaatst op maandag 19 Maart 2012

Theesommelier Chris Oosterveen richt Tea Tender op

Tijdens een lunch voor de culinaire pers in Amsterdam presenteerde Dilmah, het ethische theemerk uit Sri Lanka, thee in een geheel ander kader dan we in Nederland gewend zijn. Theesommelier Chris Oosterveen liet zien hoe thee uit een wijnglas prima als alcoholvrij alternatief bij de maaltijd kan dienen. Daarnaast trakteerde hij op een aperitief van ijsthee en een ‘cold brew’. Recentelijk richtte hij ‘Tea Tender’ op waarmee hij door het hele land op feesten en partijen alcoholvrije theedrankjes serveert.

Tea Tender
Met zijn bedrijf Tea Tender hoopt Oosterveen particulieren en bedrijven een stap verder te brengen in de wereld van thee. Voor hem is thee entertainment en beleving en hij boekt veel succes met zijn alternatieve dranken waar men normaal alcohol zou verwachten. “Door gebruik te maken van kwaliteitsthee verkrijg je een drank die geschikt is voor meerdere toepassingen en mogelijkheden. Zo zal de alcoholvrije cocktail een helder drankje zijn met een fruitig, rond en dorstlessend karakter”. Voor de combinaties van thee met gerechten speelt de theesommelier met de smaak, het  karakter, de tannines en temperatuur van de thee. Dilmah heeft een serie terroir theeën die uiterst geschikt zijn voor de combinatie met gerechten.

Alternatieven

Als aperitief serveerde Chris Oosterveen een Iced Tea op basis van groene thee, meloen en cranberrysap. Hiervoor werd de thee warm bereid en daarna gekoeld. De theesommelier liet ook een ‘cold brew’ van Dilmah’s groene Jasmijnthee proeven. Hierbij werd de thee minimaal een halve dag getrokken in koud (mineraal)water. Oosterveen laat weten dat deze bereiding in het buitenland ‘hot’ is maar in Nederland echt vernieuwend.

Bij de hartige lolly van  varkensterrine met rode vruchten adviseerde hij een Dilmah zwarte thee uit de Watte serie. Deze Meda Watte is op 900 meter hoogte verbouwd en wordt qua karakter vergeleken met een wijn op basis van Shiraz. De thee heeft een rijke smaak met een bijna cacaoachtig aroma, genoeg karakter om de smaken van de terrine op te vangen.

Verder liet Oosterveen een visgerechtje proeven begeleid door een Springtime Fragrant Oolong, die Dilmah sinds kort op de Nederlandse markt voert. Deze thee is in de lente geoogst waardoor hij een fijn, floraal aroma heeft gekregen met de "kick" van een zwarte thee. Deze kick zorgt ervoor dat de thee goed overeind blijft bij volle intense smaken.

Uiteraard werd alles op gepaste wijze in cocktailglazen en wijnglazen geserveerd. Tijdens een reis op Sri Lanka (The Home of Dilmah Tea) wist Chris zelfs de kritische Franse (wijn)sommeliers te overtuigen van zijn thee-spijs combinaties. ‘De mogelijkheden zijn onuitputtelijk en ik blijf steeds nieuwe toepassingen ontdekken’, aldus Tea Tender Chris.

Dilmah
Dilmah thee is de pionier op het gebied van Single Origin thee, afkomstig uit Sri Lanka (het vroegere Ceylon), het land dat de meest verfijnde thee ter wereld produceert.  Dilmah is anders dan andere merken: het is hand geplukt, vers verpakt daar waar het groeit, geëxporteerd naar 98 landen als ‘s werelds eerste ethische thee. Behalve voor kwaliteit en versheid, staat Dilmah ook voor eerlijkheid en ethiek. Via de Merrill J. Fernando Charitable Foundation spendeert Dilmah 10% van de opbrengst aan het verbeteren van de omstandigheden van de plantagearbeiders, hun families: onder andere voedselvoorziening voor baby's en kinderen op de theeplantages, onderwijsbeurzen, de ontwikkeling van crèches voor kinderen van moeders die op de plantages werken, gezondheidszorg en scholing.  Daarnaast leidt Dilmah meer dan 300 projecten waarbij 10.000 minderbedeelden geholpen zijn.


Voor informatie: www.dilmah.nl
Voor Tea Tender: www.teatender.nl
Voor bestellingen: Madal Bal Haarlem  023-5160360 en binnenkort via de webshop.