Recent verschenen persberichten

Wijnopleidingen nemen vlucht in Nederland

Geplaatst op donderdag 05 April 2012

Wijnacademie waarschuwt voor wildgroei

Den Dolder, 5 april 2012. Sinds gisteravond is Nederland weer 34 Vinologen rijker. Vinoloog worden is populair in Nederland. Een groeiend aantal mensen uit het wijnvak en wijnliefhebbers probeert het felbegeerde diploma van de Wijnacademie te behalen. Tijdens de eerste diploma-uitreiking van 2012 in Den Dolder waarschuwde de Voorzitter van de Wijnacademie Andes voor de wildgroei aan wijncursussen. Door de toenemende behoefte aan wijnkennis wordt de titel ‘vinoloog’ vaak ten onrechte gebruikt. Alleen Vinoloog van de Wijnacademie is erkend in Nederland. TV persoonlijkheid Astrid Joosten nam gisteren ook haar diploma en speldje in ontvangst

“Nederland kent steeds meer zelfverklaarde wijnkenners en semi-vinologen. De studie ‘Vinoloog van de Wijnacademie’ is de hoogste officieel erkende wijnopleiding van Nederland”  aldus Ron Andes. Hij benadrukte het belang van opleiders die SWEN-examens afnemen. SWEN staat voor Stichting Wijn Examens Nederland, waar alle erkende wijnopleidingen in Nederland bij zijn aangesloten.

Sinds 1974 heeft de Wijnacademie al meer dan 1750 Vinologen opgeleid in Nederland. Afgelopen jaar hebben zich 150 kandidaten ingeschreven voor de wijnopleiding. Volgens Andes nog steeds een groeimarkt: ‘Als je bedenkt dat Nederland ruim 2700 slijterijen telt, een soortgelijk aantal wijnspeciaalzaken, 660 geregistreerde wijnimporteurs, honderden wijnwebwinkels en een veelvoud aan horecabedrijven, dan valt er nog veel te doen.’ Vanaf dit jaar worden de geslaagden automatisch bijgeschreven in het register en mogen zich de komende tien jaar ‘Register Vinoloog van de Wijnacademie’ noemen.

Onder de geslaagden was gisteren ook tv-presentatrice Astrid Joosten, die samen met Thérèse Boer twee boeken over wijn schreef. Zij is een voorbeeld van een wijnliefhebber die steeds professioneler met wijn omgaat. ‘Om in aanmerking te komen voor de vinologenopleiding heb ik eerst bewust gekozen voor een SWEN 2 opleiding’ aldus Joosten.

Voor informatie en aanmelding: www.wijnacademie.nl
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Wijnacademie/151305424931490
Twitter: @dewijnacademie


Afbeeldingen downloaden