Hoe kies je de juiste wijn?
Vanuit mijn achtergrond houd ik me bezig met de vraag “welke wijn wanneer, waarbij?” De ideeën daarover variëren van de klassieke ideale combinatie van wijn en spijs tot het kiezen van de juiste wijn bij je gemoedstoestand of bij je sterrenbeeld. Vele theorieën heb ik voorbij zien komen, sommigen nog ingewikkelder dan anderen. Als je van lekker eten houdt, is de stap naar een goede wijnkeuze eigenlijk niet zo’n grote. Alleen erover nadenken is al een eerste stap die zeker gewaardeerd wordt.
Ik gebruik mijn eigen 5 W’s voor wijnkeuze: wie, waar, wanneer, waarom, waarbij?
- Wie?
Het allerbelangrijkste vind ik altijd met wie ik mijn wijnmoment deel. Alleen? Of met een goede vriendin? Groot gezelschap of met intimi? Wijnliefhebbers of slobberaars?
Hiermee kun je al de kaders van het te besteden budget neerzetten: geef een paar euro meer uit voor de intimi die ook nog wijnliefhebbers zijn, dan voor die vage kennis die eigenlijk liever een biertje drinkt. Ben je in een groter gezelschap, zal je met meer smaken en flessen rekening moeten houden. Er gaan ongeveer 7 glazen uit één fles.
Weetje: Alleen de verpakking (fles, kurk, etiket, doos), transport, belastingen etc, kost al zo’n 3 euro. Dan zit er nog geen wijn in de fles. Koop je een fles wijn van 4 euro, heb je voor 1 euro aan wijn. Besteed je bijv. 7 euro, dan heb je voor 4 euro aan wijn. Dat verschil is te proeven.
- Waar?
Het klinkt raar, maar de plaats waar je wijn drinkt is een belangrijke factor. Buiten of binnen? Aan tafel of voor de open haard? Thuis, in het café of in het restaurant?
Het ligt voor de hand dat je buiten in de tuin of op een terras vaker zult kiezen voor een witte wijn of rosé. Bij warm weer zie je steeds vaker dat rode wijn even op het ijs gezet wordt. Heerlijk! In de winter bij een haardvuurtje kies ik eerder voor een (niet al te stevige) rode. Ben je bij vrienden thuis, wordt de keuze al wat lastiger. Vaak hoor ik vragen ‘wat heb je open staan?’. Persoonlijk vind ik dat alleen een goede vraag als je die dan uiteindelijk NIET kiest. De meeste wijnen gaan erop achteruit als ze langer dan 2 dagen openstaan!
Weetje: Hoe kouder de wijn, des te minder je ervan proeft. Als de wijn in de horeca te koud geschonken wordt, is dat vaak om iets te verdoezelen.
- Wanneer?
Ook wijn kent seizoenen. De geuren en de kleuren van het seizoen kunnen invloed hebben op je wijnkeuze, net als de specifieke gerechten uit een seizoen. In het voorjaar kies ik vaak voor kruidigere jonge (witte) wijnen, in de zomer voor wijnen met meer fruit (Rosé), het najaar leent zich goed voor rijpere wijnen (denk aan wild gerechten). In de winter grijpen we naar echte ‘stamppotwijnen’, zondoorstoofde rode bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk.
Weetje: Een beaujolais (primeur), bijvoorbeeld, wordt vaak meteen in november gedronken, maar eigenlijk is deze het beste ‘op dronk’ met Pasen. De meeste rosés moeten ook jong gedronken worden en zijn daarom geschikte zomerwijnen. Drink deze niet ouder dan 2 jaar.
- Waarom?
De aanleiding van een glas wijn kan ook bepalend zijn voor je wijnkeuze. Je kunt je wijn helemaal aanpassen aan de gelegenheid. Hoe luchtiger het moment, des te lichter de wijn. Pak een krachtere wijn als de gesprekken wat zwaarder worden.
Bij feestelijke aangelegenheden wordt vaak (terecht) aan Champagne gedacht, maar andere mousserende wijn zijn net zo feestelijk. Denk maar aan Crémant, Cava, Prosecco of Sekt. (Binnenkort meer over de verschillen)
Weetje: Er is een groot verschil in de grootte van de bubbels in mousserende wijnen. Hoe fijner de bubbels, des te fijner de wijn. Een fles mousserende wijn met een (champagne)kurk heeft een betere kwaliteit dan eentje met een schroefdop.
- Waarbij?
Eigenlijk is dat pas de laatste vraag. Ik vind zelf alle theorieën over wijn bij vlees, vis of gevogelte geen stand houden. De wijn kun je beter afstemmen op het ingrediënt met de meeste smaak. Een goede truc voor de juiste match is om een beetje van de wijn die je wilt gaan drinken te gebruiken in het gerecht. Je kunt ook met citroensap werken om (met name witte) wijn goed te laten aansluiten op je gerecht. Als je het niet weet, probeer het van tevoren even uit. Je kunt echt op je eigen smaak afgaan, zonder veel van een wijn te weten.
Weetje: Als je meerdere wijnen op een avond schenkt, geldt: Wit voor rood. Hoe lichter de wijn des te lichter het gerecht, droge wijnen gaan vóór zoete wijnen en jonge, lichte wijnen gaan vóór oudere, zwaardere wijnen.
Deze blog werd eerder gepubliceerd op SMULWEB , ’s lands grootste receptensite