NO-waste en wijn
‘Weggooien is zo zonde!’ Daar ben ik mee opgegroeid. Zeker als het ‘geleefd’ heeft, zoals vis of vlees, wordt bij ons wel 2x nagedacht voor dat iets weggegooid wordt. Maar tegenwoordig krijgen ook steeds vaker brood, kaas, rijst en groenten resten een tweede leven. Daarbij helpt het ook dat ik graag veel kleine gangen neerzet als er vrienden komen eten.
De no-waste workshop van Puck Kerkhoven was weer een mooie aanvulling op alles wat ik al wist over koken met restjes en no-waste. De receptuur en de wijncombinaties zijn te vinden bij de recepten van Wild Pig.
1. Een restant wijn kun je het beste overgieten in een kleiner flesje zodat er minder zuurstof bij kan komen. Altijd goed afsluiten, dan is het twee tot drie dagen houdbaar
2. Een wijn met schroefdop is ideaal om weer af te sluiten, maar als er meer dan de helft uit de fles is, kun je m beter met een vacuümpompje afsluiten (of zie 1: overgieten)
3. Wild Pig heeft van die handige pouches. Hieruit kun je drie weken lang je wijn tappen, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Er komt nooit zuurstof bij!
4. Heb je rode wijn over, kun je deze heerlijk verwerken in een cocktail; voeg tonic en een schijfje citroen toe.
5. Met rosé kun je een zomerse cocktail maken door vlierbessen siroop en spa toe te voegen
6. Witte wijn is heerlijk in soepen en vele gerechten. De kaasbroodtaart van Puck is helemaal no-waste met een restje witte wijn!
7. Tot slot: maak wijnazijn van je overgebleven wijn … voeg een scheutje azijn toe aan een restje wijn, afsluiten met een stukje stof en een elastiekje. Voeg regelmatig restjes wijn toe. Na zes weken heb je een heerlijke wijnazijn.
De chefs van ShareDnD volgden ook zo’n workshop. Als je met je vriendinnen boekt, krijg je een gratis wijnarrangement met de wijnen van Wild Pig erbij!
Deze blog werd eerder gepubliceerd bij SMULWEB, ’s lands grootste receptensite