Zundert Trappist, echt monnikenwerk

Bier vraagt aandacht voor culinaire invulling

Klein Zundert, 16 mei 2024. Bijzondere bieren zijn anno 2024 geen trend meer, maar een constante in onze drinkcultuur. Zundert Trappistenbier is zo’n bier en mag, als een van de twee enige trappistenbrouwerijen van ons land, het logo ‘Authentiek Trappisten Product’ voeren. Dat betekent dat de bieren alleen in de traditionele sereniteit van de monniken binnen de brouwerij van de Abdij Maria Toevlucht gebrouwen worden. Zundert 8 en Zundert 10 hebben hun herkenbare smaak niet alleen te danken aan het monnikenwerk in de brouwerij, maar vooral aan de bijzondere ingrediënten uit de omgeving. Dit maakt dat deze bieren zich uitstekend lenen voor mooie smaakcombinaties met vele gerechten.

 Lees hier voor je deelname aan de challenge

Aandachtig bier
Een bier is pas een trappistenbier wanneer het gebrouwen wordt binnen de muren van een trappistenabdij, onder verantwoordelijkheid van de monniken. De broeders van de Abdij (Trappisten) leggen bij intrede de ‘gelofte van Stabiliteit’ af. Dat wil onder andere zeggen dat zij zich verbinden zich met de gemeenschap en de plek waar ze wonen en werken. De natuur in de directe omgeving speelt een grote rol zowel voor de rust als voor de levering van de nodige kruiden. De verkoop van het bier dient om te voorzien in het levensonderhoud van de monniken en het behoud van het domein. De monniken brouwen om te leven, maar leven niet om te brouwen. “Er wordt tijd en aandacht aan het bier gegeven zonder grote commerciële druk of winstbejag. De kwaliteit staat van begin tot eind op de eerste plaats.” aldus Broeder Christiaan, de brouwer van de Zundert Trappistenbrouwerij.

Bier bij gerechten

De bieren van Zundert Trappist hebben vooral een kruidige smaak met een vleugje zoetheid. Deze smaak komt voort uit de manier waarop de monniken leven, wat volgens hen volharding en vastberadenheid vereist: weerbarstigheid. Ze gebruiken kruiden uit de omgeving van hun abdij om de smaak van hun bier te verrijken, waaronder een speciaal plantje genaamd ‘gagel’. Dit geeft het bier zijn unieke kruidige smaak die je herkent als Zundert Trappist. Door het gebruik van wat op turf gerookte mout krijgt de Zundert 8 wat meer diepte en een bloemige zoetheid, terwijl de Zundert 10 een warme, dropachtige smaak heeft. De combinatie van deze kruidigheid met de rijpe fruitaroma’s maakt dat het bier goed samengaat met verschillende gerechten.

Koken met aandacht

Zoals het bier met aandacht wordt gebrouwen, kan je ook gerechten aandachtig bereiden. Door de tijd te nemen en bewust al je zintuigen het werk te laten doen, ontstaat ruimte en rust voor creativiteit. Bewust nadenken over de geuren, texturen en smaak van elk ingrediënt, geeft inzicht in de mooie smaakcombinaties met het bier. De Trappisten van Zundert zijn op zoek naar gerechtendie perfect bij hun bier passen, zowel qua smaak als qua aandacht voor de ingrediënten. In de abdij wordt voornamelijk vegetarisch gekookt.

Over Brouwerij de Kievit
Brouwerij De Kievit is in 2013 ontstaan vanuit de oude boerderij van Abdij Maria Toevlucht. De abdij is opgericht op 24 mei 1900. De boerderij leverde niet voldoende op om in het onderhoud van de monniken en de abdij te voorzien. In de zoektocht naar een nieuwe bron van inkomsten, ontstond het idee van de huidige bierbrouwerij. De brouwerij vervaardigt 3 bieren: Zundert 8 tripel trappist, Zundert 10 quadrupel trappist en Zundert 4 Refterbier (laag alcoholisch).

Attachments

Andere bezoekers keken ook naar: